image

Ses yalıtımı rahatsız edici seslerin, insan yaşamına olumsuz etki etmemesini sağlamak amacıyla, bir ortamdaki seslerin başka bir ortama geçişini engellemek için yapılan, gürültüyü izole etme işlemine ses yalıtımı denilmektedir. Sesin önünde duran bir malzemeden geçmesi ya da ona çarpması sonucu ses enerjisi başka bir forma girer. Bu duruma sesin yutuculuğu denilmektedir. Sesi yutan malzemeler ise akustik kontrolü yüksek, hacmi yoğun olan yalıtım malzemeleridir.

Ses yalıtımı günümüzde artık pek çok alanda ses izolasyonu zorunlu olduğu için pek çok malzeme üretilmiştir. Ses yalıtımı malzemeleri akustik süngerler, kauçuk halılar, akustik kapılar, yanmaz özellikteki süngerler, ağır epdm bariyerler, yumurta süngerler, piramit süngerler, titreşim engelleyen malzemeler ve bantlar olarak sıralanabilir. Ses yutuculuğu en yüksek olan ve %90 civarında ses yalıtımı sağlayan tek malzeme poliüretandır.

Ses yalıtımı yapılacak mekânın kullanım şekline göre, ses yalıtım malzemeleri değişiklik göstermektedir. Eğer mekân kalabalık insanların bulunduğu uğultulu bir mekansa, çıkan yüksek sesin bastırılmasından daha çok, akustik önlemlerle bu uğultu ve gürültü düşürülebilir. Bu izolasyon ile akustik bir ses düzeni oluşturulup, istenilen seslerin ön plana çıkması sağlanır. Mekân içerisindeki uğultuyu azaltmak için, bu tür yalıtımlarda yanmaz akustik levhalar kullanılmaktadır. Ses yalıtımı yapılmış, gürültü kirliliğinden uzak, huzur veren, akustik sünger kaplı alanda çalışma verimliliği daha yüksek olmaktadır.

Ses yalıtımı diğer grup, gürültünün bir mekândan başak mekâna geçmesini engellemek amacıyla yapılan ses geçiş kaybı yalıtımıdır. Ses yalıtım malzemelerinden sert yüzeyli olan malzemeler sesi daha az tutup yansıtırlar. Taş/kaya yünü veya mineral cam yünleri hava geçiren yumuşak ve esnek malzeme olduklarından ses dalgası bünyeye nüfus eder etmez önemli bir kısmı ısıya dönüştürülür ve kaybolur. Bu nedenlerde ötürü yumuşak malzemeler bu grupta daha etkili kullanım sağlamaktadırlar.

2024 yılı ses yalıtım fiyatları;

Ses yalıtım fiyatları 600 TL - 1.000 TL/m2 değişmektedir

Ses yalıtımı için kullanılan başlıca malzemeler;

  • Cam yünü; ısı ve ses izolasyonunda kullanılan, eğritilmiş camdan elde edilen, bükülebilen, ateşe dayanıklı liflerden oluşur. Darbe ve hava doğumlu seslerin yalıtımında kullanılır.
  • Taş yünü; hamur halindeki bazalt kayasının istenen kalınlığa göre perslenmesiyle elde edilir. Darbe ve hava doğumlu seslerin yalıtımında kullanılır.
  • Ahşap yünü: bağlayıcı ile ahşap talaşın sıkıştırılarak değişik yoğunluklarda üretildiği açık gözenekleri olan bir yalıtım malzemesidir Hava boğumlu seslerin yalıtımında kullanılır.
  • Polietilen; darbe kaynaklı seslerin yalıtımında kullanılan polietilen esaslı malzemedir.
  • Kauçuk köpüğü; kauçuktan elde edilen yalıtım malzemesidir.
  • Poliüretan; izosiyanatın belirli oranlarda poliol ile karıştırılıp kalıp içerisinde kabartıcı yardımıyla genleştirilerek üretilmesinden oluşur. Hava ve katı doğuşumlu seslerin yutulmasında kullanılır
  • Melamin köpüğü; melamin reçinesi kalıba dökülür. Üre ve formaldehitin karıştırılmasıyla istenilen formda kalıplaştırılabilir hale gelir. Hava doğumlu seslerin yalıtımında kullanılır.

Bir ses ilk duyduğunuzda sizi rahatsız etmeyebilir.  Fakat sürekli maruz kalınan ses dalgaları insanları olumsuz yönde etkiler ve dikkat dağıtır. Sağlıklı bir yaşam, huzurlu, konforlu bir hayattan geçmektedir. Ses problemleri insanlarda davranış bozukluğu, takıntı, tikler, çalışma verimliliğinde düşüş, sinirli ruh hali, algılamada güçlük, uykusuzluk, kulaklarda işitme kaybı ve daha birçok psikolojik ve fizyolojik olumsuzlukları meydana getirebilmektedir. Ses yalıtımı yapılmasıyla beraber; gürültünün insan sağlığı üzerindeki fiziki ve psikolojik etkileri azaltılır, eğitim binalarında öğrencilerin dikkatlerinin dağılması önlenerek, sunulan bilgileri anlamaları sağlanır, endüstriyel tesislerde çalışanların dikkatlerinin bozulması, iş kazalarının meydana gelmesi ve verimde düşüş önlenir.

Ses yalıtımı; Ev, konut, radyo, televizyon, sinema, kafe, restoran, müzik stüdyoları, hastane, emar odası, çağrı merkezleri, spor salonları, tekne ve araba motorları, odyoloji odası, reji odası, zemin ses yalıtımı, okul, kentleşmenin plansız yürüdüğü bölgelerde, yurt, oteller, jeneratör olan bölgeler, hidrofor, kalorifer, eğlence mekanları, komşudan gelen sesi önlemek için, düğün salonları, makine odaları, asansör boşlukları, tiyatro, konser ve konferans salonu gibi alanlarda ses yalıtımı oldukça fazla tercih edilmektedir.

Ses yalıtımı için kullanılan malzemeler çok olmakla beraber, ses yalıtımı yapılırken mekandaki ses problemi saptanarak, mekâna uygun ses yalıtım malzemesi seçilmesi oldukça önemlidir. Kaliteli bir ses yalıtım malzemesi ancak yalıtım malzemesi doğru döşendiğinde işe yarayacağından, uygun kişiler ve kuruluşlar tarafından döşenmesi oldukça önemlidir.