image

  • Kastamonu İzolasyon Su Yalıtımı

Kastamonu İzolasyon su yalıtımı yapılmamış veya eksik yapılmış yapılarda suyun binaya ulaşmasını engellemek veya suyu binadan uzaklaştırmak için, basınçlı basınçsız su, yağış suyu, su buharı, zeminde oluşan nem gibi su kaynaklarına ve yapıya ulaşan kimyasal maddelere karşı, insan sağlığını koruyup konforunu sağlamak için alınan önlemler bütünüdür diyebiliriz.

Değişik su kaynaklarının binaya ulaşması sadece insan sağlığını değil binanın sağlığını da etkilemektedir. Binanın su çekmesinden kaynaklı oluşan bina duvarlarındaki hasarlar, doğal afetler sonucu binanın sağlamlığını çürütmekte ve binanın daha kolay yıkılmasına olanak sağlamaktadır. Buna açık bir şekilde can güvenliğimizi tehdit etmektedir.

Peki binamızda hangi kısımlara su yalıtımı yapmalıyız derseniz? Öncelikle temel duvarlar ve varsa perde duvarlara, binanın dışındaki duvarlara özellikle kullanılabilir ve kullanılamaz olan tüm çatılara, döşemelere ve ıslah hacimlere su yalıtımı yapılması gerekir.

Kastamonu İzolasyon su yalıtımı Temel ve Perde duvarlara yapılan su yalıtımı toprakta hazır bulunan suyun ya da kimyasalın yapıya ulaşmasını önler. Binayı taşıyan tüm taşıyıcı elemanlar bu bölümde yer alır. Eğer binanın ilk yapıldığı zaman su yalıtımı yapılmazsa veya uzman olmayan eller tarafından yapılırsa, bu durum hata kabul etmez ve telafisi yoktur.

Su yalıtımının önemini ve uygulanış biçimlerini anlamamız açısından tablo olarak yapısal ve yüzeysel su yalıtımından kısaca bahsederek incelememiz gerekir.

  1. Yüzeye uygulanan su yalıtım malzemeleri:
  1. Sürme tip su yalıtım malzemeleri
  • Çimento esaslı Su yalıtım malzemeleri: Tek ve iki bileşenli olarak piyasada bulunur. İki çeşidi vardır.
  • Kristalize olan çimento esaslı malzemeleri: Betonun içindeki kimyasallarla reaksiyona girerek beton içindeki boşlukları doldururlar.
  • Kristalize olmayan çimento esaslı malzemeleri: Bu tür malzemeler betonun içerisine işlemeden yüzeyine yapışarak bütün çatlakları kapatıp yalıtım sağlamaktadırlar.
  • Bitüm Esaslı Malzemeler
  • Bitüm esaslı astarlar: Bu malzemeler bitümlü malzemenin seyreltilerek sıvı hale getirilmesiyle elde edilir. Beton ahşap sıva metal vs. gibi birçok malzeme üstüne 3 kat şeklinde uygulanabilir. Bunlara örnek olarak asfalt solüsyonları, asfalt emülsiyonları ve kreozotu verebiliriz.
  • Poliüretan esaslı malzemeler: Elastik malzemelerdir. Bina dışında ve çatılarda özellikle kullanımı yaygındır. Sürülebilen ve püskürtülen tipleri vardir. %100 yalıtım sağlayan tek malzemedir.
  • Akrilik esaslı malzemeler: Kopolimer akrilik dağılım esaslı karışımdır. Püskürtülerek veya sürülerek uygulanabilir. Çok çatlaklı yüzeylerde tek başına etkili değildir. Elastik malzemedir.
  1. Serme Tipi Su Yalıtım Malzemeleri
  • Bitümlü Su Yalıtım Örtüleri
  • Okside bitümlü örtüler: Sıcak asfalt ile yapıştırılırlar. Bina çatısı ve temellerinde kullanılır fakat kullanımı yaygın değildir.
  • Polimer bitümlü örtüler: Polimer bitüm ile taşıyıcı belli aralıklarda kaplanarak uygulanır. Binaların temellerinde ve çatılarında şalümö alevi kullanarak malzeme yapıştırılır. Termo-Plastik reçinelerle performansı artırılabilir malzemelerdendir.
  • Plastik veya Kauçuk Esaslı Sentetik Su Yalıtım Örtüleri: Bir yüzü UV ışınlarına dayanıklı tek kat olarak uygulanan taşıyıcılı ve taşıyıcısız olarak üretilebilen su geçirimsiz örtülerdir. Temeller, çatılar, su depoları, gölet, yüzme havuzu, tünellerde vs. kullanılabilir.
  1. Yapıya Uygulanan Su Yalıtım Uygulamaları
  1. Beton Katkıları
  • Dış Yüzeye uygulanan malzemeleri: Suyun betona girmesini engelleyen ve betonun yüzüne uygulanan polietilen ve hypalon bantlardır.
  • İç yüzeye uygulanan malzemeleri: Yine suyun betona ulaşmasını engeller ve mevut yapılarla temas, onarım ve su yapılarında kullanılırlar.
  • Betonun kendisine uygulanan malzemeleri: Betonun kendisine uygulanan betona suyun geçmesini engelleyen hypalon su tutucu banlardır. Suyun beton içerisinde ki yolunu uzatarak veya suyu durdurarak çalışırlar. Duvara dışarıdan müdahale edilemiyorsa veya müdahale duvarın görünüşünü bozacaksa uygulanırlar.

 

  • Kastamonu İzolasyon Isı Yalıtımı

Kastamonu İzolasyon Isı yalıtımı havanın ısı köprüleri sayesinde binanın içerisine girmesini ya da binadan mevcut olan ısının çıkmasını engellemek amacıyla yalıtım malzemeleriyle yapılan uygulamadır. Yapılan bu uygulama sadece ısı yalıtımı sağlamaz binanın ömrünü uzatır, içerisinde yaşayanların sağlıklı şekilde rutubet ve nemden oluşan hastalıklara yakalanmadan yaşamalarına olanak verirken, istedikleri ısıda ekonomik olarak düşük maliyetle konfor sağlar. Evi satmak istediğinizde değerini artırır. Zira biri ev almak istediğinde ilk sorduğu sorulardan biri ısınıyor mu? Isı yalıtımı var mı? şeklinde sıralanmaktadır. Ayrıca kurum, toz emisyonunu azaltır, çevre kirliliğini önler. Zaten yalıtım dediğimiz şey, sıcaklığın yüksek olduğu alandan düşük olduğu alana geçiş yaparken duvarda bulunan malzemelerin ısıyı iletme kuvveti ve malzeme kalınlığına göre ısı iletimine direnç göstermesidir. Bu konuda alınan önlemlere ısı yalıtımı denilmektedir.

Bu yalıtım nerelere yapılır derseniz; binaların dış ve iç cephe duvarlarına, çatılara, camlara, tesisat borularına, kat arası tavan ve döşemelerine yapılabilir. Bu yalıtım yapıldığı zaman yönetmeliğe uygun yapılırsa ısınma-serinleme adına yapılan harcamalardan tasarruf sağlanırken, ısıyı-soğukluğu evin içine hapseder. Evde yoğuşmayı önler. Duvarlarınız terleme küf ve nem yapmaz. Az yakıt harcamayla birlikte atık gaz ve küresel ısınma azaltılmış olur dolayısıyla çevre korunmuş olur.

Kastamonu İzolasyon Isı yalıtımı yapılırken yanlış ürün seçimi binanın ısı kaybı yaşamasına yol açmaktadır. Buda beraberinde kabarık faturalar, küf ve nemi yani hastalıkları geri getirir. Bununla birlikte doğru malzeme seçip de malzemenin yanlış kalınlıkta uygulanması en sık yapılan hatalardandır. Bu konuda binanın enerji kimliği sınıfı ve binanın yapım malzemeleri dikkate alınarak yapılması gerekir Yalıtım malzemesi seçilirken ısı iletim kat sayısına, nefes almasına, su emmemesine, boyutuna, kalınlığına, ve yanıcı madde olup olmamasına dikkat edilmelidir. Bunun için seçeceğimiz firma çok önemlidir. Buda uzman bir ekip gerektirir. Binanın bulunduğu bölgenin mevsim koşullarının göz ardı edilmesi ve yüzey incelemesi yapılmadan direk ısı yalıtım malzemesi uygulanması binalarda ısı kaybına veya yaşadığımız alanları çok sıcak ya da çok soğuk bir eve dönüştürüyor. Özellikle ülkemizde yapılan en büyük hata ucuz ürün aranıp onun uygulanmasıdır. Ucuz ısı yalıtım malzemelerine harcanan para ya kısa sürede ya da uzun vadede faturanıza yansıyarak çöp olacaktır. Ayrıca işim ucuza mal olsun diye seçtiğimiz firmaların yalıtım malzemesini uygulama alanında deneyimsiz olması; malzemenin yanlış uygulanması ısı köprüleri oluşturur, buda ısı yalıtımıa zarar vermektedir. Isı yalıtımı yaparken biraz maliyeti yüksek olduğunu düşündüğünüz ürünler 3-5 yıl içerisinde size kendisini affettirecektir, binanızı koruyacak,konforlu ve sağlıklı bir yaşam sürmenizi sağlayacaktır.

Kastamonu İzolasyonda en çok kullanılan ısı yalıtım malzemeleri ise; taş yünü, cam yünü, EPS ısı yalıtım levhaları, XPS ısı yalıtım levhaları, Poliüretan köpük, fenol köpüğü, cam köpüğü, ısı yalıtım sıvasıdır.

                Taş Yünü

Taş yünü; birkaç çeşit taşın yüksek sıcaklıklarda eritilerek elyaf haline getirilmesi sonucu üretilen bir ısı yalıtım malzemesidir. 250 dereceden yüksek sıcaklıklarda deforme olmaktadır. Basınç çekme ve kopmaya dayanıklılığı cam yününe göre daha yüksektir. Buhar geçirgenliği cam yününe eşdeğerdir. Cam yününe göre kimyasal bileşimleri açısından daha dayanıksızdır. Yangına dayanıklılığı açısından yanmaz ve zor yanıcı olur. Kulanım yeri ve amacına göre panel, keçe, rulo, şilte, levha, boru ve dökme şeklinde üretilebilmektedir. Sıcağa ve rutubete maruz kalması halinde dahi boyutlarında bir değişme olmaz. Taş yünü iyi bir ses emici kabul edilebilir ve genellikle boşluk yalıtımı için kullanılır. Ayrıca genel olarak yanmaz özelliğe sahip olduğundan cephe kaplamalarının arkasında ısı ve ses yalıtımı maksadıyla, havalandırmalı cephelerde yangın güvenliği amacı ile kullanılır. Bir yüzü alçı karton levha kaplamalı ekstrüde polistiren köpük levhalardır. Yoğuşma araştırması sonucu buhar kesici gerekli ise sonradan uygulanabilir.

                Cam Yünü

Ergitilmiş camdan elde edilen bükülebilir, ısı ve ses izolasyonunda kullanılan, ateşe dayanıklı cam lifleridir. Doğal silis kumu ve cam (genellikle geri dönüşümlü) karıştırılarak üretilen bir ısı ve ses yalıtımı malzemesidir. Kullanım yeri ve amacına göre farklı boyut ve yoğunlukta değişik kaplama ve katkı malzemesi ile şilte, levha, boru ve dökme şeklinde üretilmektedir. Günümüzde özel sistemlerle yerinde sprey olarak da uygulanabilmektedirler. Isı yalıtım performansı yüksek sıcaklık ve nem koşullarından etkilenmemektedir. Cam lifleri yangın dayanımları açısından sınıflandırıldığında yanmaz ve zor yanıcıdırlar. Basınç, çekme ve kopma dayanımı yoğunluğuna göre değişmekle birlikte liflerin yüzeye paralel olarak yer alması sebebiyle genel olarak dayanımları düşüktür. Taş yününe göre dış kuvvetlerin etkisiyle daha çabuk boyutsal değişikliğe uğrayabilmektedirler.

                EPS Kompozit Isı Yalıtım Levhaları

Binalarda ısı yalıtımı standartlarına uygun kalınlıkta, yanıcılık sınıfı alevlenmeyen, %10 alçı karton levha kaplamalı genleştirilmiş polistiren köpük levhalardır. Eğer yalıtım uygulamasında bu malzeme kullanılacaksa yoğuşma araştırmaları yapılarak buhar kesici kullanılmalıdır. Malzeme kolay yanıcı olduğundan ve yanarken tehlikeli gazlar açığa çıkardığından imalat sürecinde genellikle bir yangın geciktirici ilave edilir. 80°C’ den fazla sıcaklıklar karşısında yanarak özelliğini yitirir. Basınç, çekme ve kopma dayanımı yoğunluğuna, hücre şekillerine ve dizilimlerine göre değişmekle birlikte düşük yoğunluğuna rağmen yüksektir. Dış kuvvetlerin etkisiyle boyutsal değişikliğe uğramamaktadır. Buhar geçirgenlik direnci oldukça geçirimsizdir. Vida ile monte edilir.

                XPS Kompozit Isı Yalıtım Levhaları

Bir yüzü alçı karton levha kaplamalı ekstrüde polistiren köpük levhalardır. Yoğuşma araştırması sonucu buhar kesici gerekli ise sonradan uygulanmalıdır. Bir şişirme maddesi ilavesi ile polistiren tanelerinin eritilerek levha haline getirilmesi suretiyle üretilmektedir. XPS; EPS'ye benzer yalıtım özelliklerine sahiptir, ancak nemi daha az emer ve nem ısı iletim katsayısı değerlerini olumsuz olarak etkiler. XPS; EPS'ye benzer yangın tepkisi gösterir.  Basınç, çekme ve kopma dayanımı yoğunluğuna, hücre şekillerine ve dizilimlerine göre değişmekle birlikte, genleştirilmiş polistirene kıyasla daha yüksektir. Dış kuvvetlerin etkisiyle boyutsal değişikliğe uğramamaktadır. Belirli bir kullanım süresi sonunda içeriğindeki hapsolmuş gazın havayla etkileşimi halinde ısı yalıtım özelliğini yitirebilir. Buhar geçirgenlik direnci neredeyse geçirimsizdir.

               Sprey Poliüretan Köpük

Poliol ve izosiyanürat adlı iki maddenin karışımından doluşan, hava ile temas edince genleşerek köpürüp kabaran plastik esaslı, sert formda, üstüne sıva yapılabilen, kesilip boyanabilen ısı yalıtım malzemesidir. Yüksek basınçlı püskürtme makineleriyle püskürtülen, uygulanan yüzeyde püskürtüldükten sonra 30-40 katı şişen, kesintisiz boşluksuz kaplama yeteneğine sahip, ısı köprüsünün tamamen yok edildiği, içerisinde nem, küf, rutubet barındırmayan, ısıyı geç iletmesiyle ülkemizde %100 ısı yalıtımı yapan tek malzemedir. Özellikle püskürtme köpük çatı izolasyonlarında daha çok tercih edilmektedir.

                Uygulandığı mekâna göre şişme hacmi belirlenerek, en iyi ısı, ses, su yalıtımı sonucu almanız için profesyonel eller sayesinde kusursuz uygulanmaktadır. Püskürtme köpük yokken ısı yalıtımı için 3-4 tane malzeme kullanılırken şimdi püskürtme köpük sayesinde tek malzeme ile 3-4 bileşimli yalıtım malzemelerinin yerini almıştır. Eski yalıtım malzemeler ile karşılaştıracak olursak; 3-4 bileşimli malzemelerin uygulanacak alana nakliye edilmesi, işçi çokluğu ve ücreti, işçinin harcadığı zaman çokluğu, depolanan malzemenin kapladığı yer, ömürlük malzeme olmaması, ısı yalıtımı bakımından yetersiz olması, çevrecilik bakımından ekolojik dengeye zarar vermemesi gibi maddelerle eski yalıtım malzemelerini geride bırakmaktadır. Kanserojen içermez ve yangın esnasında 217dk’ya kadar yangına direnç gösterir. Ayrıca yapışma özelliği sayesinde ekstra yapıştırıcı maliyeti gerekmez.

                Fenol köpüğü

Formaldehitin bakaline sertleştiren ve şişiren malzeme eklenip levha haline getirilmesiyle elde edilir. Sert yapıya sahiptir. Yüksek sıcaklıklarda büzülür ve çekme yapar. Kapalı ve açık gözeneklileri mevcuttur. Kolay su alır ve buhar geçirimsizliği düşüktür. Kimyevi maddelere maruz kaldığında dayanıksızlık gösterir. Suyla temas etmeyen alanlarda kullanılabilir. İçerisine küf, nem, haşera almaz.

                Cam Köpüğü

Üretiminde atık camların içerisine karbon eklenerek kullanıldığı, sert, darbelere karşı kırılgan, su ve buharı geçirmeyen, ısı iletim kat sayısının 0,035W olduğu, en önemli özelliğinin yüksek basınca dayanıklı olması, taban ve toprakta tam izolasyon sağlayan yalıtım malzemesidir. Haşera barındırmaz ve toprakta çim büyümesine izin vermez. Üretiminde zahirli gaz ve kimyasallar içermediği için çevreyi korur. Nemi geçirimsiz olup yanıcı sıvılarıda emmeyi reddeder. Yanıcı değildir ve kalıcı ısı yalıtım değerlerine sahiptir. Soğuk su boruları, paslanmaz çelik olan sıcak su boruları, bitkilendirilmiş çatılar, toprak altından geçen borular vs. gibi pek çok alanda ısı yalıtımı sağlamaktadır.

                Isı Yalıtım Sıvası

Canlı sıva adıyla da anılan bu ürün doğal yapısı sayesinde nefes alabilen, polimerlerden oluşan ısı, ses ,yangın, suya karşı binayı iç ve dış cephelerden yalıtan çevre dostu doğal kompozit bir üründür. Sıcak ve soğuğu geçirmeme özelliğine sahiptir. Suyu itme özelliğine sahiptir. Yalıtım sıvasıyla amaçlanan binaya diğer yalıtım malzemelerine göre daha az yük yüklemektir. Mantolama levhaları gibi dübel ile monte edilmediğinden binanızı yaşlandırmaz. Lambda değeri(ısı iletenlik değeri) bina ömrü kadardır. Yüksek ısı yalıtımı sayesinde diğer malzemelerden ayrılır. Yangınlara 3 saate kadar dayanıklılık gösterir.

 

  • Kastamonu İzolasyon Nem Yalıtımı

Kastamonu İzolasyon Nem Yalıtımı Yapılarda yapılmayan veya kusurlu yapılan izolasyon sonucu suyun içeri sızmasıyla birlikte donarak veya kimyasal tepkimeye girerek yapıya, yapı malzemesine ve yapıda yaşayan insanlara zarar vermesini engellemek amacıyla yapılan nem yalıtımına denir. En çok müstakil ev ve zemin katlarda görülmektedir.

Binanın rutubet ve nem olmasının birçok sebebi vardır. Binanın izolasyonunun olmaması veya merdiven altı firmalara yaptırılan ucuz izolasyonlar, dış boyanın işlevini yitirmesi, binanın su alması, topraktan betonun su çekmesi, teras altındaki odalar, sıcak ve soğuk havaların reaksiyona girmesi bunun sebeplerindendir. Küf ve nem kolay çözülebilecek bir problem değildir. Geçici çözüm olan küf önleyici boyaların sıcak soğuk reaksiyonunu önleme özelliği yoktur. Sıcak soğuk reaksiyonunu önleyecek şey geçici değil kalıcı bir çözüm olan bir yalıtım malzemesidir.

Kastamonu İzolasyon olarak Nemin oluşumunu sağlayan madde su olduğu için nemin, küfün yok olmasını istiyorsak iyi bir su yalıtımı yapılması şarttır. Su yalıtımı konusunda ayrıntılı bir şekilde bilgi almak için Su Yalıtımı yazımıza bakabilirsiniz. Kısaca su yalıtımı malzemelerinden bahsedersek; Bitüm esaslı su yalıtımı, çimento kökenli su yalıtımı, enjeksiyon şeklinde su yalıtımı, kauçuk kökenli su yalıtımı, lamine su yalıtımı, likit su yalıtımı, polimer kökenli su yalıtımı şeklinde sıralayabiliriz. Bununla birlikte nem ve küf için özel uygulanan buhar kesici örtüler ve duvara uygulanan bazı ürünler nem ve küfü engellemektedir.

Nem için uygulanan yöntemlerden birisi duvara belirli aralıklarla delikler açılarak küçük şişeler yerleştirilir. Bu şişeler içerisindeki kimyasalı duvarın 72 saat içerisinde emmesi sağlanır. Yapılan işlem duvarda mevcut olan nemi kurutmakla birlikte kapiler şekilde duvarın içerisine topraktan ilerleyen suyu, duvarın emmesini engellemektedir. Yapılan bu işlem tuğla çeşitleri, briket, gazbeton ve normal beton duvarlara uygulanabilmektedir. Bir nevi izolasyon sıvası görevi görür.

İkinci tip nem kesici malzemeyse buhar kesici örtülerdir Nefes alan ama kesinlikle buhar geçirmeyen malzemelerden yapılır. Isı yalıtım malzemesi ile tavan sıvasının arasına yerleştirilir. Su buharını geçirmez, neme, rüzgara ve suya karşı yalıtım oluşturup uygulanması kolay bir üründür. Ekolojik dengeye zarar vermez. Darbelere karşı dayanıklı bir yapısı vardır. Daha çok çatılar ve binanın cephelerinde ve tabanında kullanılırlar. Rulo olarak polietilen ambalajda bulunurlar. Bu ürünlerin hepsinin difüzyon dirençleri farklı olduğundan kullanım alanına göre difüzyon direnci seçilmelidir. Yanlış difüzyon değeri seçilmesi üzerine yapılan ısı yalıtımı malzemesini de etkileyecek, direncini düşecektir.

Kastamonu İzolasyon olarak önerimiz ürün seçilirken donma ve çözülmeye dayanıklı, difüzyon değeri ideal, farklı oturmalardan etkilenmeyen, kimyasallara dayanıklı, dolgu işlemine kadar ve işlemden sonra bozulma yapmayan ürünler olmalıdır. Bu konuda sağdan soldan duyduklarımızla hareket etmekten daha çok güvenilir, bu konuda sertifikalı ellerden yardım almakta fayda vardır. Bu sizin hatasız,sağlıklı ve uzun ömürlü binalarda sorunsuz yaşamanıza olanak sağlayacaktır.

 

  • Kastamonu İzolasyon Ses Yalıtımı

Kastamonu İzolasyon ses yalıtım sistemleri rahatsız edici seslerin, insan yaşamına olumsuz etki etmemesini sağlamak amacıyla, bir ortamdaki seslerin başka bir ortama geçişini engellemek için yapılan, gürültüyü izole etme işlemine ses yalıtımı denilmektedir. Sesin önünde duran bir malzemeden geçmesi ya da ona çarpması sonucu ses enerjisi başka bir forma girer. Bu duruma sesin yutuculuğu denilmektedir. Sesi yutan malzemeler ise akustik kontrolü yüksek, hacmi yoğun olan yalıtım malzemeleridir.

Günümüzde artık pek çok alanda ses izolasyonu zorunlu olduğu için pek çok malzeme üretilmiştir. Bu malzemeler akustik süngerler, kauçuk halılar, akustik kapılar, yanmaz özellikteki süngerler, ağır epdm bariyerler, yumurta süngerler, piramit süngerler, titreşim engelleyen malzemeler ve bantlar olarak sıralanabilir. Ses yutuculuğu en yüksek olan ve %90 civarında ses yalıtımı sağlayan tek malzeme poliüretandır.

Kastamonu İzoalsyon ses yalıtımı yapılacak mekânın kullanım şekline göre, ses yalıtım malzemeleri değişiklik göstermektedir. Eğer mekân kalabalık insanların bulunduğu uğultulu bir mekansa, çıkan yüksek sesin bastırılmasından daha çok, akustik önlemlerle bu uğultu ve gürültü düşürülebilir. Bu izolasyon ile akustik bir ses düzeni oluşturulup, istenilen seslerin ön plana çıkması sağlanır. Mekân içerisindeki uğultuyu azaltmak için, bu tür yalıtımlarda yanmaz akustik levhalar kullanılmaktadır. Yalıtımı yapılmış, gürültü kirliliğinden uzak, huzur veren, akustik sünger kaplı alanda çalışma verimliliği daha yüksek olmaktadır.

Diğer grup, gürültünün bir mekândan başak mekâna geçmesini engellemek amacıyla yapılan ses geçiş kaybı yalıtımıdır. Yalıtım malzemelerinden sert yüzeyli olan malzemeler sesi daha az tutup yansıtırlar. Taş/kaya yünü veya mineral cam yünleri hava geçiren yumuşak ve esnek malzeme olduklarından ses dalgası bünyeye nüfus eder etmez önemli bir kısmı ısıya dönüştürülür ve kaybolur. Bu nedenlerde ötürü yumuşak malzemeler bu grupta daha etkili kullanım sağlamaktadırlar.

Kastamonu İzolasyon Sesin izole edilmesinde kullanılan başlıca malzemeler;

  • Cam yünü; ısı ve ses izolasyonunda kullanılan, eğritilmiş camdan elde edilen, bükülebilen, ateşe dayanıklı liflerden oluşur. Darbe ve hava doğumlu seslerin yalıtımında kullanılır.
  • Taş yünü; hamur halindeki bazalt kayasının istenen kalınlığa göre perslenmesiyle elde edilir. Darbe ve hava doğumlu seslerin yalıtımında kullanılır.
  • Ahşap yünü: bağlayıcı ile ahşap talaşın sıkıştırılarak değişik yoğunluklarda üretildiği açık gözenekleri olan bir yalıtım malzemesidir Hava boğumlu seslerin yalıtımında kullanılır.
  • Polietilen; darbe kaynaklı seslerin yalıtımında kullanılan polietilen esaslı malzemedir.
  • Kauçuk köpüğü; kauçuktan elde edilen yalıtım malzemesidir.
  • Poliüretan; izosiyanatın belirli oranlarda poliol ile karıştırılıp kalıp içerisinde kabartıcı yardımıyla genleştirilerek üretilmesinden oluşur. Hava ve katı doğuşumlu seslerin yutulmasında kullanılır
  • Melamin köpüğü; melamin reçinesi kalıba dökülür. Üre ve formaldehitin karıştırılmasıyla istenilen formda kalıplaştırılabilir hale gelir. Hava doğumlu seslerin yalıtımında kullanılır.

Bir ses ilk duyduğunuzda sizi rahatsız etmeyebilir. Fakat sürekli maruz kalınan ses dalgaları insanları olumsuz yönde etkiler ve dikkat dağıtır. Sağlıklı bir yaşam, huzurlu, konforlu bir hayattan geçmektedir. Ses problemleri insanlarda davranış bozukluğu, takıntı, tikler, çalışma verimliliğinde düşüş, sinirli ruh hali, algılamada güçlük, uykusuzluk, kulaklarda işitme kaybı ve daha birçok psikolojik ve fizyolojik olumsuzlukları meydana getirebilmektedir. Ses yalıtımı yapılmasıyla beraber; gürültünün insan sağlığı üzerindeki fiziki ve psikolojik etkileri azaltılır, eğitim binalarında öğrencilerin dikkatlerinin dağılması önlenerek, sunulan bilgileri anlamaları sağlanır, endüstriyel tesislerde çalışanların dikkatlerinin bozulması, iş kazalarının meydana gelmesi ve verimde düşüş önlenir.

Kastamonu İzolasyon Ses yalıtımı; ev, konut, radyo, televizyon, sinema, kafe, restoran, müzik stüdyoları, hastane, emar odası, çağrı merkezleri, spor salonları, tekne ve araba motorları, odyoloji odası, reji odası, zemin ses yalıtımı, okul, kentleşmenin plansız yürüdüğü bölgelerde, yurt, oteller, jeneratör olan bölgeler, hidrofor, kalorifer, eğlence mekanları, komşudan gelen sesi önlemek için, düğün salonları, makine odaları, asansör boşlukları, tiyatro, konser ve konferans salonu gibi alanlarda ses yalıtımı oldukça fazla tercih edilmektedir.

Ses yalıtımı için kullanılan malzemeler çok olmakla beraber, ses yalıtımı yapılırken mekandaki ses problemi saptanarak, mekâna uygun ses yalıtım malzemesi seçilmesi oldukça önemlidir. Kaliteli bir ses yalıtım malzemesi ancak yalıtım malzemesi doğru döşendiğinde işe yarayacağından, uygun kişiler ve kuruluşlar tarafından döşenmesi oldukça önemlidir.

 

  • Kastamonu İzolasyon Yangın Yalıtımı

Kastamonu İzolasyon Yangın Yalıtımı geçmişten günümüze yapılan yapılar genellikle doğal afetlere göre şekil ve malzeme değiştirmiştir. Depremlerin sık olması ahşabın kullanımı yaygınlaştırmış, yangınlar çoğalınca iki ahşap bina arasına tuğlalar örülmeye başlanarak yangınlar engellenmeye çalışılmıştır. Hatta eski dönemlerde tuğla yangın önleyici olarak kullanılmıştır. Fakat bu uygulama da yangınların önüne geçemedi. Bunun üzerine betonarme evler inşa edilmeye başlandı. Zira oluşan yangınlar hem mal hem de can güvenliğini tehdit ediyordu. Yangından korunma denildiğinde bugün birçok insanın aklına yangın tüpleri, detektörleri, yangın söndürme sistemleri gelmektedir. Halbuki bu sistemler çok önemli olmakla birlikte yangın çıktıktan sonra işe yaramaktadır. Üstelik çıkan mekanik arızalarla işlevlerini bile yerine getirememe ihtimalleri vardır. Bundan dolayı kişilerin yangın mahallinden güvenle çıkması, yan binaya sıçramaması ve itfaiye ekiplerinin zamanında yetişmesini sağlamak için binalara yangını yavaşlatacak yapısal bazı önlemler alınması gerekmektedir. İşte yangınların zararlarnın sınırlandırılması ve oluşan can ve mal kaybının azaltılmasına yönelik güvenliği sağlayıcı yapısal önlemlere “yangın yalıtımı” denilmektedir.

Kastamonu Yangın yalıtımı yapı elemanlarının yangın esnasında yıkılmadan ayakta kalabilmesini, yüksek ısılarda yanmazlık özelliği gösterebilmesini sağlayan, çatı, duvar, döşeme, kapı ve camlara, derzlere boru ve hava kanalı geçişlerine, özellikle de kaçış yollarına uygulanan malzemelerdir.

Kastamonu İzolasyon yangın yalıtımı doğru uygulamalarda insan sağlığını korumakla birlikte, insanların endişelerini bir kenara bırakarak daha konforlu ve sağlıklı yaşamasını, halkın bu konuda bilinçlenmesini, yangınlardan oluşan çevre kirliliğinin önlenmesini, yapıların kalitesinin artmasını ve ülke çapında enerji tasarrufunu sağlamaktadır. Yapı malzemelerinin yangına dayanım durumları tablo ile izah edilebilir.

A1 Sınıfı : Kum, çakıl, alçı, beton, tuğla, seramik, cam yünü, taş yünü, perlit. Yanmaz ve hiç yanmazdır denilebilir.
A2 Sınıfı : Organik bağlayıcılı cam yünü ve taş yünü. Zor yanıcı maddelerdir diyebiliriz.
B1 Sınıfı : Alçı-karton plaka, çimentolu odun talaşı, yanma geciktiricili katkılı polistiren ve poliüretan köpük. Zor alevlenici maddelerdir.
B2 Sınıfı : Ahşap, silikon derz dolgusu, polistiren ve poliüretan köpük. Normal alevlenici maddelerdir.
B3 Sınıfı : Ahşap talaşı, kağıt vb. Kolay alevlenici maddelerdir.

Kastamonu İzolasyon Yangın yalıtımında Taş yünü, Cam yünü, Kalsiyum silikat plakalar, Cam köpüğü, Vermikülüt, Genleştirilmiş perlit, Alçı panolar, Seramik Yünü, Yangına dayanıklı harçlar, Yangına dayanıklı silikon ve mastikler, Özel boru kelepçeleri kullanılmaktadır.

1.Taş yünü: Bazalt taşının 1400 derecelerde eğritilerek elyaf haline getirilmesinden elde edilir. Amacına göre farklı boyut ve şekillerde üretilmektedir. 750-1000 dereceye kadar yanmazlık özelliği göstermektedir. Yangın başladıktan sonra 120dk kadar yangının ilerlemesinde ve sıçramasında gecikme sağlamaktadır. Taş yünü A2 sınıfı yani yanmaz ve zor yanıcıdır diyebiliriz. 

2. Cam yünü: Kullanım sıcaklığı -50ve 250 derece arasındadır. Bağlayıcısız olanları 500 dereceye kadar kullanılmaktadır. Cam yünü A2 sınıfı yani yanmaz ve zor yanıcıdır diyebiliriz. 

3. Kalsiyum silikat plakalar: 1100 dereceye kadar ısı dayanımları vardır.

4.Cam köpüğü: Yangın yalıtımında memnuniyet verici sonuçlara ulaşılan bir malzemedir. A1 sınıfıdır diyebiliriz.

5.Vermikülit: Yaklaşık 1.5 saatten 4 saate kadar yangına dayanımlıdır. Arka plan yangın izolasyonunda kullanılırlar. Yapı olarak hafif ama yüksek dayanımlıdırlar. Kimyasal içermezler. Ahşap gibi kolay işlenebilir.

6.Genleştirilmiş perlit: Çok hafif kum görünümünde, yapı sağlığına uygun, yangına karşı korunması gereken yapının kısımlarında kullanılır. Kesinlikle yanmaz ve yangın önleyici olarak kullanılabilir.

7.Alçı panoar: Yanmazlık özelliğine sahiptir. Alçı panoların cam elyaf katkısı ile yangına dayanım süreleri uzatılabilir.

8.Seramik yünü: 1260-1430 derecelere kadar sıcaklığa dayanıklıdır.

9.Yangına dayanıklı özel harçlar: Bunlara yangın durdurucu harçlar da denilebilir.

10.Yangına dayanıklı özel silikon ve mastikler: Derz ve yangın bölmesi geçişlerinde 240 dk kadar yangın dayanımı sağlamaktadır.

11.Özel boru kelepçeleri: Bina içerisindeki plastik borular yangınları odadan odaya ve hatta diğer bir yangına taşır bizleri. Bu kelepçeler yangının bina içerisinde genişlemesini engeller. Yangın ile karşılaştığında genişler ve boruyu keser ve duman, alev yayılımını engeller. Yangın esnasında oluşan zehirli gaz ve dumanın geçişini engellemiş olur.