image

Isı Yalıtımı

Isı yalıtımı havanın ısı köprüleri sayesinde binanın içerisine girmesini ya da binadan mevcut olan ısının çıkmasını engellemek amacıyla yalıtım malzemeleriyle yapılan uygulamadır. Yapılan bu uygulama sadece ısı yalıtımı sağlamaz binanın ömrünü uzatır, içerisinde yaşayanların sağlıklı şekilde rutubet ve nemden oluşan hastalıklara yakalanmadan yaşamalarına olanak verirken, istedikleri ısıda ekonomik olarak düşük maliyetle konfor sağlar. Evi satmak istediğinizde değerini artırır. Zira biri ev almak istediğinde ilk sorduğu sorulardan biri ısınıyor mu? Isı yalıtımı var mı? şeklinde sıralanmaktadır. Ayrıca kurum, toz emisyonunu azaltır, çevre kirliliğini önler. Zaten yalıtım dediğimiz şey, sıcaklığın yüksek olduğu alandan düşük olduğu alana geçiş yaparken duvarda bulunan malzemelerin ısıyı iletme kuvveti ve malzeme kalınlığına göre ısı iletimine direnç göstermesidir. Bu konuda alınan önlemlere ısı yalıtımı denilmektedir.

Bu yalıtım nerelere yapılır derseniz; binaların dış ve iç cephe duvarlarına, çatılara, camlara, tesisat borularına, kat arası tavan ve döşemelerine yapılabilir. Bu yalıtım yapıldığı zaman yönetmeliğe uygun yapılırsa ısınma-serinleme adına yapılan harcamalardan tasarruf sağlanırken, ısıyı-soğukluğu evin içine hapseder. Evde yoğuşmayı önler. Duvarlarınız terleme küf ve nem yapmaz. Az yakıt harcamayla birlikte atık gaz ve küresel ısınma azaltılmış olur dolayısıyla çevre korunmuş olur.

Isı yalıtımı yapılırken yanlış ürün seçimi binanın ısı kaybı yaşamasına yol açmaktadır. Buda beraberinde kabarık faturalar, küf ve nemi yani hastalıkları geri getirir. Bununla birlikte doğru malzeme seçip de malzemenin yanlış kalınlıkta uygulanması en sık yapılan hatalardandır. Bu konuda binanın enerji kimliği sınıfı ve binanın yapım malzemeleri dikkate alınarak yapılması gerekir Yalıtım malzemesi seçilirken ısı iletim kat sayısına, nefes almasına, su emmemesine, boyutuna, kalınlığına, ve yanıcı madde olup olmamasına dikkat edilmelidir. Bunun için seçeceğimiz firma çok önemlidir. Buda uzman bir ekip gerektirir. Binanın bulunduğu bölgenin mevsim koşullarının göz ardı edilmesi ve yüzey incelemesi yapılmadan direk ısı yalıtım malzemesi uygulanması binalarda ısı kaybına veya yaşadığımız alanları çok sıcak ya da çok soğuk bir eve dönüştürüyor. Özellikle ülkemizde yapılan en büyük hata ucuz ürün aranıp onun uygulanmasıdır. Ucuz ısı yalıtım malzemelerine harcanan para ya kısa sürede ya da uzun vadede faturanıza yansıyarak çöp olacaktır. Ayrıca işim ucuza mal olsun diye seçtiğimiz firmaların yalıtım malzemesini uygulama alanında deneyimsiz olması; malzemenin yanlış uygulanması ısı köprüleri oluşturur, buda ısı yalıtımıa zarar vermektedir. Isı yalıtımı yaparken biraz maliyeti yüksek olduğunu düşündüğünüz ürünler 3-5 yıl içerisinde size kendisini affettirecektir, binanızı koruyacak,konforlu ve sağlıklı bir yaşam sürmenizi sağlayacaktır.

En çok kullanılan ısı yalıtım malzemeleri ise; taş yünü, cam yünü, EPS ısı yalıtım levhaları, XPS ısı yalıtım levhaları, Poliüretan köpük, fenol köpüğü, cam köpüğü, ısı yalıtım sıvasıdır.

                Taş Yünü

Taş yünü; birkaç çeşit taşın yüksek sıcaklıklarda eritilerek elyaf haline getirilmesi sonucu üretilen bir ısı yalıtım malzemesidir. 250 dereceden yüksek sıcaklıklarda deforme olmaktadır. Basınç çekme ve kopmaya dayanıklılığı cam yününe göre daha yüksektir. Buhar geçirgenliği cam yününe eşdeğerdir. Cam yününe göre kimyasal bileşimleri açısından daha dayanıksızdır. Yangına dayanıklılığı açısından yanmaz ve zor yanıcı olur. Kulanım yeri ve amacına göre panel, keçe, rulo, şilte, levha, boru ve dökme şeklinde üretilebilmektedir. Sıcağa ve rutubete maruz kalması halinde dahi boyutlarında bir değişme olmaz. Taş yünü iyi bir ses emici kabul edilebilir ve genellikle boşluk yalıtımı için kullanılır. Ayrıca genel olarak yanmaz özelliğe sahip olduğundan cephe kaplamalarının arkasında ısı ve ses yalıtımı maksadıyla, havalandırmalı cephelerde yangın güvenliği amacı ile kullanılır. Bir yüzü alçı karton levha kaplamalı ekstrüde polistiren köpük levhalardır. Yoğuşma araştırması sonucu buhar kesici gerekli ise sonradan uygulanabilir.

                Cam Yünü

Ergitilmiş camdan elde edilen bükülebilir, ısı ve ses izolasyonunda kullanılan, ateşe dayanıklı cam lifleridir. Doğal silis kumu ve cam (genellikle geri dönüşümlü) karıştırılarak üretilen bir ısı ve ses yalıtımı malzemesidir. Kullanım yeri ve amacına göre farklı boyut ve yoğunlukta değişik kaplama ve katkı malzemesi ile şilte, levha, boru ve dökme şeklinde üretilmektedir. Günümüzde özel sistemlerle yerinde sprey olarak da uygulanabilmektedirler. Isı yalıtım performansı yüksek sıcaklık ve nem koşullarından etkilenmemektedir. Cam lifleri yangın dayanımları açısından sınıflandırıldığında yanmaz ve zor yanıcıdırlar. Basınç, çekme ve kopma dayanımı yoğunluğuna göre değişmekle birlikte liflerin yüzeye paralel olarak yer alması sebebiyle genel olarak dayanımları düşüktür. Taş yününe göre dış kuvvetlerin etkisiyle daha çabuk boyutsal değişikliğe uğrayabilmektedirler.

                EPS Kompozit Isı Yalıtım Levhaları

Binalarda ısı yalıtımı standartlarına uygun kalınlıkta, yanıcılık sınıfı alevlenmeyen, %10 alçı karton levha kaplamalı genleştirilmiş polistiren köpük levhalardır. Eğer yalıtım uygulamasında bu malzeme kullanılacaksa yoğuşma araştırmaları yapılarak buhar kesici kullanılmalıdır. Malzeme kolay yanıcı olduğundan ve yanarken tehlikeli gazlar açığa çıkardığından imalat sürecinde genellikle bir yangın geciktirici ilave edilir. 80°C’ den fazla sıcaklıklar karşısında yanarak özelliğini yitirir. Basınç, çekme ve kopma dayanımı yoğunluğuna, hücre şekillerine ve dizilimlerine göre değişmekle birlikte düşük yoğunluğuna rağmen yüksektir. Dış kuvvetlerin etkisiyle boyutsal değişikliğe uğramamaktadır. Buhar geçirgenlik direnci oldukça geçirimsizdir. Vida ile monte edilir.

                XPS Kompozit Isı Yalıtım Levhaları

Bir yüzü alçı karton levha kaplamalı ekstrüde polistiren köpük levhalardır. Yoğuşma araştırması sonucu buhar kesici gerekli ise sonradan uygulanmalıdır. Bir şişirme maddesi ilavesi ile polistiren tanelerinin eritilerek levha haline getirilmesi suretiyle üretilmektedir. XPS; EPS'ye benzer yalıtım özelliklerine sahiptir, ancak nemi daha az emer ve nem ısı iletim katsayısı değerlerini olumsuz olarak etkiler. XPS; EPS'ye benzer yangın tepkisi gösterir.  Basınç, çekme ve kopma dayanımı yoğunluğuna, hücre şekillerine ve dizilimlerine göre değişmekle birlikte, genleştirilmiş polistirene kıyasla daha yüksektir. Dış kuvvetlerin etkisiyle boyutsal değişikliğe uğramamaktadır. Belirli bir kullanım süresi sonunda içeriğindeki hapsolmuş gazın havayla etkileşimi halinde ısı yalıtım özelliğini yitirebilir. Buhar geçirgenlik direnci neredeyse geçirimsizdir.

                Poliüretan Köpük

Poliol ve izosiyanürat adlı iki maddenin karışımından doluşan, hava ile temas edince genleşerek köpürüp kabaran plastik esaslı, sert formda, üstüne sıva yapılabilen, kesilip boyanabilen ısı yalıtım malzemesidir. Yüksek basınçlı püskürtme makineleriyle püskürtülen, uygulanan yüzeyde püskürtüldükten sonra 30-40 katı şişen, kesintisiz boşluksuz kaplama yeteneğine sahip, ısı köprüsünün tamamen yok edildiği, içerisinde nem, küf, rutubet barındırmayan, ısıyı geç iletmesiyle ülkemizde %100 ısı yalıtımı yapan tek malzemedir. Özellikle püskürtme köpük çatı izolasyonlarında daha çok tercih edilmektedir.

                Uygulandığı mekâna göre şişme hacmi belirlenerek, en iyi ısı, ses, su yalıtımı sonucu almanız için profesyonel eller sayesinde kusursuz uygulanmaktadır. Püskürtme köpük yokken ısı yalıtımı için 3-4 tane malzeme kullanılırken şimdi püskürtme köpük sayesinde tek malzeme ile 3-4 bileşimli yalıtım malzemelerinin yerini almıştır. Eski yalıtım malzemeler ile karşılaştıracak olursak; 3-4 bileşimli malzemelerin uygulanacak alana nakliye edilmesi, işçi çokluğu ve ücreti, işçinin harcadığı zaman çokluğu, depolanan malzemenin kapladığı yer, ömürlük malzeme olmaması, ısı yalıtımı bakımından yetersiz olması, çevrecilik bakımından ekolojik dengeye zarar vermemesi gibi maddelerle eski yalıtım malzemelerini geride bırakmaktadır. Kanserojen içermez ve yangın esnasında 217dk’ya kadar yangına direnç gösterir. Ayrıca yapışma özelliği sayesinde ekstra yapıştırıcı maliyeti gerekmez.

                Fenol köpüğü

Formaldehitin bakaline sertleştiren ve şişiren malzeme eklenip levha haline getirilmesiyle elde edilir. Sert yapıya sahiptir. Yüksek sıcaklıklarda büzülür ve çekme yapar. Kapalı ve açık gözeneklileri mevcuttur. Kolay su alır ve buhar geçirimsizliği düşüktür. Kimyevi maddelere maruz kaldığında dayanıksızlık gösterir. Suyla temas etmeyen alanlarda kullanılabilir. İçerisine küf, nem, haşera almaz.

                Cam Köpüğü

Üretiminde atık camların içerisine karbon eklenerek kullanıldığı, sert, darbelere karşı kırılgan, su ve buharı geçirmeyen, ısı iletim kat sayısının 0,035W olduğu, en önemli özelliğinin yüksek basınca dayanıklı olması, taban ve toprakta tam izolasyon sağlayan yalıtım malzemesidir. Haşera barındırmaz ve toprakta çim büyümesine izin vermez. Üretiminde zahirli gaz ve kimyasallar içermediği için çevreyi korur. Nemi geçirimsiz olup yanıcı sıvılarıda emmeyi reddeder. Yanıcı değildir ve kalıcı ısı yalıtım değerlerine sahiptir. Soğuk su boruları, paslanmaz çelik olan sıcak su boruları, bitkilendirilmiş çatılar, toprak altından geçen borular vs. gibi pek çok alanda ısı yalıtımı sağlamaktadır.

                Isı Yalıtım Sıvası

Canlı sıva adıyla da anılan bu ürün doğal yapısı sayesinde nefes alabilen, polimerlerden oluşan ısı, ses ,yangın, suya karşı binayı iç ve dış cephelerden yalıtan çevre dostu doğal kompozit bir üründür. Sıcak ve soğuğu geçirmeme özelliğine sahiptir. Suyu itme özelliğine sahiptir. Yalıtım sıvasıyla amaçlanan binaya diğer yalıtım malzemelerine göre daha az yük yüklemektir. Mantolama levhaları gibi dübel ile monte edilmediğinden binanızı yaşlandırmaz. Lambda değeri(ısı iletenlik değeri) bina ömrü kadardır. Yüksek ısı yalıtımı sayesinde diğer malzemelerden ayrılır. Yangınlara 3 saate kadar dayanıklılık gösterir.